Ana Sayfa
Duyurular
Karagözlü Dımbıl Mı, Çene Çarpan Mı?

Karagözlü Dımbıl mı, Çene Çarpan mı?

Siz olsanız hangisini tercih edersiniz? Büyük ihtimalle çağrışımlardan yola çıkar, kendinize en yakın olanını seçersiniz…

Peki, ya size bu ikisi Sakarya’nın kendine has lezzetlerinden sadece iki tanesi dersek?

Karagözlü Dımbıl, adını Karagöz Fasulyesinden alan, buğday unu ve çeşitli baharatlarla pişirilen bir manav yemeği. Çene Çarpan ise ıspanak, yağ, soğan ve kırmızı toz biberle hazırlanan bir başka manav yemeği. Sakarya’nın yerel tatlarından yalnızca ikisi.

Sakarya Üniversitesi Sakarya Ekonomik ve Sosyal Araştırmaları Merkezi (SESAM) öncülüğünde başlatılan Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, SATSO ve sivil toplum kuruluşları ile Sakarya kültürünü tanıyan, takip eden, elinde bilgi, belge ve fotoğraf arşivleri bulunan gönüllüler tarafından da desteklenen Sakarya Şehir Hafızası, yukarıda adı geçen ve şehire ait daha birçok bilgiye ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Sadece manav yemekleri değil, Sakarya’da olan ve artık Sakaryalı olan birçok etnik kültüre ait yemekler de sehirhafizasi.sakarya.edu.tr adresinde mevcut.

SESAM Müdürü M. Çağlar Özdemir, projenin sahibinin tüm Sakaryalılar olduğunu belirterek yaptığı açıklamada, “Sakarya’nın geçmişten bugüne fotoğraflarından, idari ve siyasi yapısına; mimarisinden, kültürüne; edebiyatından sporuna, medyasına kadar tüm bilgiler bu sayfada yer alıyor. Sürekliliği olan bu projeye kurum ve kuruluşlarla birlikte, Sakaryalıların da katkısı büyük rol oynuyor. Bu proje sadece Sakarya Üniversitesi’nin ve bizimle birlikte ortaklaşa katkıda bulunan kurum ve kuruluşların değil, tüm Sakaryalıların projesidir. Sizlerin de katkısı ile daha da genişleyecek bu proje, bizden sonraki nesillere de bir miras niteliği taşıması açısından büyük bir öneme sahip” ifadelerini kullandı.

Fotoğraflar: Öğr. Gör. Servet Sezgin / SUBÜ

Fotoğraflar