Ana Sayfa
Duyurular
Sakarya Sosyal Medyada Ne Konuşuyor?

Sakarya Sosyal Medyada ne Konuşuyor?

Sakarya Üniversitesi SESAM yönetim kurulu üyesi Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Cebeci, koronavirüsün bir aylık sürecinde sosyal medyada ne konuştuğu üzerine bir değerlendirme yaptı.

Halil İbrahim Cebeci çalışmasında, toplumda hemen her yaşta insanın kullandığı, etkisi ve gücü oldukça fazla tartışılan sosyal medyanın sanıldığı kadar etkili olup olmadığı, kullanılan kelimeler, toplum hareketliliği, paylaşımların hangi alanlarda yoğunlaştığını analiz etti.

Sosyal medyada takip ve paylaşım olmak üzere temel iki kavramın öne çıktığını, bu iki kavramın sayı ve yoğunluk itibariyle güç ve etki yönünü ortaya koyduğunu belirten Cebeci, “Sosyal medya madenciliği olarak adlandırılan yaklaşımların temel hareket noktası paylaşım olgusudur. Paylaşılan içerikten anlamlı, yararlı ve kullanılabilir bilgi üretmek her türlü kurum ve birey için önem arz eder. Bu  bakımdan çalışmamızda Sakarya özelinde twitter aracılığıyla yapılan paylaşımları analiz ederek corona covid 19 pandemisinin ülkemizi sardığı sürecin 17 Mart – 17 Nisan tarihlerini kapsayan son bir aylık diliminde genel bir durum analizi ortaya koymaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

Sakarya sağlık çalışanları ile gurur duyuyor

Sakaryallı’ların sosyal medya üzerinde bir aylık süreçte beklendiği gibi pandemi eksenli paylaşımlar yaptığını belirten Cebeci, “Kelime bulutunu analiz ettiğimizde ‘korona, sağlık, evde’ kavramlarını görebilmekteyiz. ‘Sağlık’ kelimesini analiz ettiğimizde ise veri setindeki bütün tweetlerde sağlık kelimesi en çok ‘çalışanları’ ‘seninle’ ‘gurur’ kelimeleri ile tekrar edilmektedir. Bu durum, süreçle ilgili beklenen tepkiyi gösterdiği gibi sürecin algılanış tarzını da göstermektedir” dedi.

ABD’nin şaşkınlığı Sakarya’dan görüldü

Çalışmaya konu olan aralıkta twitter da konum paylaşan kullanıcıların attığı tweetlerin çeşitli ön işleme süreçlerinden geçirilerek toplam 65.535 temiz tweet ile analiz gerçekleştirildiğini ve bu analize göre Sakaryalıların pandemin sürecinin sağlık hizmeti boyutunu önemsedikleri net olarak ortaya çıktığını söyleyen Cebeci, “Burada ilginç olan ise ‘sağlık’ kelimesi ‘ABD’li’ ifadesi ile sınırlandırıldığında en sık tekrarlanan ‘çalışanlar’ ve ‘şaşkın’ ifadeleridir. Sağlık konusunda ABD deki şaşkınlığın Sakarya’dan net bir şekilde görüldüğü anlaşılmaktadır” dedi.

“Corona”, “morona”, “bize”, “vız”, “gelir”

Asıl şaşırtıcı sonuç ise corona ifadesinin kelime ağacında ortaya çıktığını vurgulayan Cebeci, “Sık tekrarlanan kelimeler incelendiğinde Sakarya’da salgının yeterince ciddiye alınmadığına yönelik emareler de göze çarpmaktadır. “Corona” kelimesi ile “morona” ve “bitmiş” ifadeleri birlikte kullanılırken yine benzer şekilde “bize” “vız” “gelir” kelimeleri de en sık tekrarlanan kelimelerdir. Sakarya’nın, salgının yoğun olarak görüldüğü ilk 10 il içerisine girmesi bu umursamaz tavrın sonucu olarak yorumlanabilir” ifadelerini kullandı. 

Türkiye sosyal hareketlilikte iyi durumda

Google Toplum Hareketliliği Raporundaki verilerin, Türkiye’nin dünyada pandeminin en yüksek oranda izlendiği 6 ülke arasında iyi bir konumda olduğunu gösterdiğini vurgulayan Cebeci, “Türkiye pandemi sebebiyle eğlence yerlerine, fırınlara, eczanelere ve işyerlerine gitmeme, toplu taşıma araçlarını kullanmama ve evde kalma konusunda en iyi durumdadır. Türk insanı sadece parklara ve açık alanlara gitmeme konusunda  İtalya  ve  İspanya’nın gerisinde kalmaktadır. Bu durumda bu iki ülkede uygulanan sokağa çıkma yasaklarından kaynaklanıyor olabilir. Açık alanlara çıkmama konusunda bu ülkelerin gerisinde olsak bile yine de çıkmama kuralına %81 oranında uyuluyor olmasının çok iyi olduğu söylenebilir. Bütün değerler ekseninde Türkiye’nin hem Avrupa ülkelerine hem de Amerika Birleşik Devletleri’ne göre pandemi karşısında hareketliliği kısıtladığı açıktır. Şu anda en yüksek vaka artışı eğimine sahip İngiltere’nin Avrupa’da negatif anlamda başı çektiği listede açık ara en kötü pandemi yönetimi Amerika Birleşik Devletleri’nde görülmektedir” dedi.

Siyasi paylaşımlar en yüksek, ekonomik konular en düşük

Sakaryalı’ların en çok konuştuğu konunun 22.088 tweetle siyaset olduğunun altını çizen Cebeci, “Siyaset, pandemi süresince şaşırtıcı olarak varlığını sürdürmektedir. Bunun nedenini 10 Nisan’da açıklanan sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi ve 12 Nisan’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifası olduğunu söyleyebiliriz. Siyasetten sonra en çok konuşulan alan 11.599 tweet ile kültür ve sanat alanında olmuştur. Sağlık konusu sürecin beklenen sonucudur. Spor etkinliklerin iptal edilmiş olması spor konusunu geri planda itilmiştir. Dünya meselelerini konuşmayı seven Sakaryalılar vakit kalan zamanlarda teknoloji üzerine konuşmaktadır. En şaşırtıcı durum ise Ekonomi konusunda tespit edilmiştir. Piyasaların durduğu şu dönemde ekonomi en az konuşulan konular içinde yer almaktadır” açıklamasını yaptı. 

Sakarya’da özellikle toplumsal bilinç odaklı çalışmalar yapılması gerekliliğinden söz eden Cebeci, “Buradan alınacak ipucu ve dersler ile önümüzdeki günlerdeki pandemi yönetim sürecinde faydalı kazanımlar sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

Yazının tamamına https://bit.ly/2RUp9Oj sayfasından ulaşılabilir.